Du är här: Hem > Jan-Erik > Surkål > Mitt intresse för surkål

Mitt intresse för surkål

Under min barndom bodde jag i lilla Igelstorp. Ett stationssamhälle som ligger mellan Skövde och Tibro.

I varje fall under 40-talets senare år och början av 50-talet kunde man på hösten köpa primörer som surkål och saltgurka på Hertig Johans torg i Skövde. Delikatesserna fanns i träbaljor och handlades i lös vikt. Här gällde papperspåsar. Plast fanns inte.

Lukten av de färdiga saltgurkorna får mig att känna vemod över den tid som flytt. Den senare doften har jag faktiskt avnjutit i oktober på Pratern i Wien. Där finns det små "korvstånd", som skänker glädje och lycka till gurkälskare genom att sälja dessa i ett stycke papper. Detta också till glädje för ölförsäljningen i närheten. Riktig saltgurka ger en underbar törst.

Jag tackar min lyckliga stjärna för att ha funnit en hustru, som helt behärskar konsten att lägga in saltgurka.
Åter till Skövde på den tiden det begav sig:

Jag kan när som helst känna den härligt friska doften (som de svage kallar stank) från den färdiga surkålen. Under de tidiga åren var jag med mina föräldrar och lördagshandlade surkål.

Senare tog jag hem kål med skoltåget. Var säker på att jag hörde kommentarer om lukten. Men på den tiden var vi barn relativt snälla. Vi hade ännu inte lärt oss så mycket om mobbing.

Väl hemma gick vi bort till Märta och Ivar Jansson, som stod för tillagningen av surkålssoppan. Du hittar receptet bland sopporna. Där angivet med Småland, som ursprung, vilket jag kan bjuda på.

Sedan dess har jag aldrig missat att äta surkål de gånger jag varit i Frankrike/Alsace, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Varje land hanterar surkålen på sitt eget sätt. De omhuldar den med hjärtat - här öppnar vi en burk och värmer några minuter. Sedan har vi fått våra misstankar bekräftade: "inget vidare!"

Trots detta har min genomgång av svenska mattidningar - speciellt Allt om Mat - givit en hel del resultat. Ganska genomgående är koktiderna relativt korta jämfört med kontinentens.

Övriga recept kommer från våra många hyllmeter med kokböcker som anstränger bjälklaget i skånelängan.

Välkommen in i min värld av surkål och bidrag gärna med eget recept, som jag kan få ta in i samlingen!

 

 

Copyright © 2002 - 2010 Jan-Erik och Maria Wannerdt